Toppmøte i Harstad

Det er ikke tilfeldig at kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup ble nysgjerrig på Helseboka. Astrup har en fortid som digitaliseringsminister, og selv om Helseboka først og fremst er et effektivt og brukervennlig system for deling av helseinformasjon, er tjenesten også et godt eksempel hvordan et digitalt mulighetsrom kan forbedres, forenkles og effektiviseres. I august fikk Helseboka besøk av en engasjert minister som ønsket informasjon om utviklingen hittil og om planene for fremtiden.

Historien om Helseboka har vakt nasjonal oppsikt, og senest uken før ministerens besøk i Harstad fikk Astrup en rekke positive meldinger om Helseboka fra flere ulike hold. Han stilte derfor både godt forberedt og interessert opp i møte med selskapets gründere Anders Stormo og Marius Christensen på Helseboka sitt kontor i Harstad.

– Dette er en spennende virksomhet, så jeg gleder meg til å høre mer om hvordan de jobber, og ikke minst om samarbeidet mellom det offentlige og det private, sa ministeren i en kommentar til Harstad Tidende i forbindelse med besøket.

 

En god anledning for gode nyheter

Ministerens besøk falt tilfeldigvis sammen med at Stormo og Christensen kunne presentere svært gode tall og statistikker for Helseboka. I tillegg til den gledelige nyheten om at snart halve Norge benytter tjenesten til test- og vaksineprogrammet relatert til covid-19, fikk gründerne også anledning til å snakke om konkrete planer for etablering av nye arbeidsplasser i en størrelsesorden som virkelig står ut med tanke på bedriftens geografiske utgangspunkt.

 

Samhandling mellom offentlige og private aktører

Christensen og Stormo fikk også fortalt ministeren om erfaringer fra samarbeidet med det offentlige, og om hvordan private aktører kan være med å skape smidige og gode løsninger som har en mye kortere vei ut i markedet enn kanskje de offentlige løsningene har. Og en status på 2,4 millioner brukere av Helseboka og avtaler med 120 av landets kommuner var også en nyhet som imponerte kommunal- og moderniseringsministeren.

– Det er utelukkende bra. Jeg har ansvar for modernisering av offentlig sektor, og da trenger vi dette samspillet mellom folk med gode ideer, og kommuner som ønsker å ta tjenestene i bruk, uttalte Astrup videre til Harstad Tidende.

 

Fremtidens helsetjenester

Astrup var også tydelig på at Helseboka er et utmerket eksempel på tjenester som alle kommer til å se mer av i fremtiden. Han mente også at ansatte i det offentlige må sørge for å kjenne sin besøkelsestid og bruke innkjøpsmakten klokt – og poengterte dette slik artikkelen i Harstad Tidende:

– Vi kjøper inn varer for 600 milliarder kroner hvert år som stort sett går til de store firmaene, men skal vi skape flere bedrifter så er det viktig at vi bruker den innkjøpsmakten for å få mer innovasjon ut av det.

 

Bærekraft og ringvirkninger

Både Stormo og Christensen var godt fornøyd med kommunal- og moderniseringsministerens besøk på «hjemmebane» i Harstad.

– Vi fikk en solid anerkjennelse fra offentlig hold på at Helseboka er en bærekraftig idé med stort potensiale, og det er svært motiverende, sier Stormo tilfreds.

– Det var også hyggelig å få gode tilbakemeldinger på gründerreisen vår, og på etableringen av en rekke nye, spennende arbeidsplasser, sier Christensen - som legger til at Helseboka i skrivende stund teller rundt 30 ansatte innenfor IT, forretningsutvikling, support og salg i Harstad, Tromsø, Oslo og Bergen. Det foreligger også konkrete planer om lansering av en pandemiplattform i flere andre land i løpet av 2022.

Link til artikkelen i Harstad Tidende finner du HER

Nyhetsbrev